Nu när omfattningen av skadorna som orsakats av cyklonen som korsade Filipinerna når oss via sociala medier, nyhetsmedia och myndigheter riktas mitt intresse mot Vietnam där en mängd svenskar arbetar och turistar.
Mina egna erfarenheter av och kontaktnät i Vietnam gör att man hemma i den trygga soffan undrar hur situationen är i området kring Danang och Hanoi som väntades drabbas av en nedgraderad version av cyklonen.
Det är därför ganska så intressant att genom ett snabbt samtal via mobiltelefonen så går det att få insikter förmedlade. Mike på Phong-Nha-Farmstay (http://phong-nha-cave.com/) berättade tidigare idag att de i fredags evakuerade turister till Hanoi och Hue. Vidare hade de förberett sitt ’Hostel’ för att klara av både översvämning och förödande vindar. Men då den nedgraderade cyklonen inte tog den förväntade vägen in över land i Danang utan svängde av norrut längs kusten kunde de delvis andas ut med insikten om att de inte kommer vara de värst drabbade. En uppföljande rapport från Mike kommer i morgon om mobilnäten tillåter.
Ett snabbt samtal med Duy som jobbar på Apple Hotel (http://hanoiapplehotel.com/) i de centrala turistkvarteren i Hanoi bekräftade bilden av att de förväntar sig en mycket ansträngd situation med kulmen nu under kvällen.
Mina kontakter med dessa personer skapade en tanke kring möjligheterna att dra nytta av relationer som skapas i samband med resor i Sydostasien för att snabbt kunna inhämta kunskap om konsekvenser samt få kontakt med svenskar som turistar i regionen. Kanske är en spännande möjlighet att tillsammans med Lonely Planet, som har kontaktuppgifter till en mängd backpacker-hotell, skapa förutsättningar för svenska eller till och med europeiska myndigheter att snabbt kunna inhämta lokala uppgifter som underlag för konsekvensanalys.
Då svenska myndigheter har till uppgift att ta till vara svenska intressen och hantera konsekvenser även när svenskar reser utomlands finns här kanske en möjlighet till nya lösningar i syfte att skapa tidigare och mer detaljrika lägesbilder än vad UD kanske kan klara av med trots allt begränsade lokala resurser.
Som sagt lokala lägesbilder från Sydostasien ligger nuförtiden bara ett samtal, sms, eller email bort.
Spännande aspekt, underrättelsetjänst m.h.a. Lonely PLanet.
Det är nog inte begreppet underrättelsetjänst som är det ordet som jag skulle välja. Men jag tror jag förstår din poäng med att det finns risk att det blir underrättelsetjänst snarare än nya möjligheter till insikter om lokala förhållanden. Tack för din kommentar!
– Aha, informationsinhämtningens syfte är olika, underrättelsetjänst eller nya möjligheter till insikter om lokala förhållanden. Underrättelsetjänst är som du säger är nog inte riktigt rätt ord. Är glaset halvtomt eller halvfullt?