Ibland så får en tillfälle att arbeta med projekt som har små förutsättningar att lyckas då det mesta inledningsvis är oklart, ofinansierad och osäkert.  Sedan våren 2016 har Göteborgs Universitet på initiativ av prorektor Helen Lindholm samarbetat med den då nystartade hjälporganisation vid namn Jamiya (www.jamiya.org)med att leverera högre utbildning till syriska studenter i Amman och i det stora flyktinglägret Zaatari vid gränsen till Syrien i Jordanien. 

Med slump och lite tur fick IT-fakulteten med Institutionen för Tillämpad IT en direkt fråga om det fanns möjlighet att köra en kurs i programmering på distans. Med lite tur hamnade frågan hos rätt personer som tillsammans satte igång med ett arbete att skaka fram en befintlig kurs som snabbt och “enkelt” kunde omformas till att fungera på distans på arabiska.

Genom programkoordinator Aida Hadzic engagerades lärarna Henrik Sandklef och Rikard Fröberg på avdelningen för Informatik och gjorde ett fanastiskt jobb med att omförpacka en existerande programmeringskurs till att fungera i detta nya och lite speciella sammanhang.

Syriska akademiker i exil genom organisationen Jamiya.org samarbetade med lärare på Tillämpad IT för att översätta lärmaterialet till arabiska, rekrytera studenter, organisera genomförandet av kursen och dessutom i perioder på plats i Jordanien genomfört läraktiviteter.

Kursen genomfördes av Tillämpad IT och organisationen Jamiya på två lärcentra i Jordanien i samarbete med Jesuit Refugee Services i Amman och Norwegian Refugee Council i det stora flyktinglägret Zaatari. I dessa lärcentra fanns lokala handledare som stöttat studenterna i att använda de undervisningsresurser som anpassats för distansundervisning. 

Kursen startade i början av september och examinering genomfördes i januari. Jag fick i rollen som koordinator för vårt projektet på Tillämpad IT möjlighet att åka ner och medverka vid examenstillfällena. Det var naturligtvis spännande och mycket intressant att se hur vi på Tillämpad IT faktiskt gjort ett betydande bidrag till att skapa mening och framtid för de studenterna. På lärcentret i Amman som drivs av Jesuit Refugee Services examinerades 9 studenter. På lärcentret i flyktinglägret Zaatari examinerades 11 studenter. Sammanlagt var det kring 30 studenter som registrerades vid kursstart.

 I samband med vistelsen i Jordanien har intervjuer och observationer genomförts för att öka vår kunskap kring förutsättningarna för att på olika sätt medverka i eller stödja högre utbildning i konflikt eller katastrofsituationer. Kanske är det så att en programmeringskurs för några studenter som lever som flyktingar i Jordanien inte räddar världen. Men jag tror att möjligheten för unga killar och tjejer att få kämpa med en utbildning och känna stolthet över att vara studenter, kan ge ringar på vattnet vars effekter nog inte är helt enkla att till fullo förstå.

Jag tror vi gjorde och att vi framöver gör en skillnad men den typen av utbildningssatsningar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.