Regeringen ger Trafikverket självförtroende att börja göra det som är rätt även om policydokument och instruktioner pekar snett.

Idrottande är en viktig del för folkhälsa, gemenskap och glädje. Idrottsarrangemang på statliga vägar har de senaste åren varit fokus för en strid där Trafikverket saknat förmåga att förstå sin roll och sitt uppdrag i ett större samhällsperspektiv. Att arrangera idrottstävlingar och lopp på väg har inneburit att arrangörerna fått ta mycket stora kostnader som Trafikverket haft för omskyltning och avspärrningar.

Idag kan vi läsa om ett litet steg i en riktning där dessa kostnader inte drabbar arrangörerna. Regeringen kommer nu att besluta om att ge Trafikverket möjlighet att avstå från att ta ut ersättning från ideella föreningar för arrangemang/lopp på statliga vägar. Regeringen kommer att ändra i Trafikverkets regleringsbrev och skjuta till medel för att hantera en del av de kostnader som annars skjuts över till arrangören.

börja göra det som är rätt även om policydokument och instruktioner pekar snett

Dagens beslut är naturligtvis bra men det behövs en permanent lösning som skapar långsiktigt stabilitet i frågan och där arrangörer helt slipper att ta Trafikverkets kostnader för omskyltning och avspärrningar.

I ett samhälle som ska ha kapacitet att parera för extrema väderfenomen och även krigsliknande tillstånd, då bör en myndighet som Trafikverket ha kapacitet och vilja att kunna anpassa hur vägnätet används utan att det ska ses som extraordinärt arbete där myndigheten ska fakturera en idrottsförening för arbetet . Då användning av GPS:er inte ligger längre bort än till varje individs mobiltelefon så är kanske omskyltning inte samma sak idag som för 20 år sedan. GPS-centrerad och digital omskyltning borde vara en självklarhet. Kanske är det så att idrottsarrangemang är bra tillfällen för myndigheten att öva på flexibilitet, bli lite agil och kunna agera i en moraliskt korrekt riktning. Sådana övningar skulle då ge en erfarenhet och trygghet när det verkligen smäller till.

Så beslutet som regeringen nu fattar borde ge Trafikverket ett självförtroende att börja göra det som är rätt även om policydokument och instruktioner pekar snett.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.