Att allmänheten kan agera på egen hand och ta ansvar i samband med olyckor och kriser är inget nytt. Detta har sociologer konstaterat sedan länge. Nu när social media har fått ett radikalt genomslag för hur vi kommunicerar i samband med olyckor och kriser så finns det en rad frågor som är relevanta för att lokala, regionala och nationella myndigheter. Att det är dags att verkligen lyfta fram och förstå den kapacitet och förmåga som allmänheten har i samband med kriser är ett försiktigt konstaterande.
Ett initiativ som gör detta är Medborgarprojektet i Kronobergs län där Martina Lennartsson arbetar med dessa frågor. Följ arbetet på bloggen Medborgarprojektet och ta också del av Martinas reflektioner kring detta arbete och mycket annat via twitter. Den perspektivförskjutning kring föreställningen om allmänheten som Medborgarprojektet har är helt klart uppfriskande och behövlig.
Lästips:
Läsning rekommenderad av Medborgarprojektet:
- Niklas Guldåkers avhandling: Krishantering, hushåll och stormen Gudrun. Att analysera hushålls krishanteringsförmåga och sårbarheter [länk]
Läsning rekommenderad av min kollega Fredrik Bergstrand:
- Tåla: Trygghetsskapande åtgärder för landsbygden [länk]
Tack för att du sätter konkreta ord på vad det handlar om, och tack för uppmärksamheten!
/ Martina