Skogsbranden i Västmanland ger insikter för framtiden

IMG_2970Den 5/8 fick jag möjlighet att på plats genomföra fältstudier på ledningsplatsen i Ramnäs. Just denna dag var en ganska intressant dag då länsstyrelsen precis tagit över ansvaret för räddningstjänst i länet samt att en omfattande kapacitets-förstärkning av ledningsorganisationen genomfördes. Att göra fältstudier vid den här typen av händelser ger naturligtvis en hel del insikter och reflektioner. Nedan återfinns ett exempel.

En omedelbar reflektion vid framkomst till Ramnäs var att återigen ser vi exempel på hur omfattande krishantering genomförs och organiseras på platser som inte är specialanpassade för att bedriva krisledning eller ledning av räddningsinsatser. Konferensanläggningen i Ramnäs var på många sätt i sin grundstruktur mycket bättre än de förberedda ledningscentralerna som annars återfinns hos kommunal räddningstjänst och länsstyrelser då en konferensanläggning har en helt annan kapacitet att inrymma den mycket omfattande mängden personer som helt naturligt blir involverade i en insats av detta slag. Att teknikstöd och kommunikationsinfrastruktur i många delar saknades kunde hanteras genom att förstärka mobilnät, bygga nya lokala datanätverk, och designa användningen av konferensrummen till stabsliknande miljöer. Stabschefen för insatsen tillsammans med involverad personal i de olika funktionerna visade denna hektiska dag på mycket god förmåga att designa och re-designa användningen av lokaler och arbetssätt för att förstärka organisationens kapacitet att bedriva ledning. Kanske är det så att det finns behov av att ta vara på dessa erfarenheter då det i framtiden rimligen kommer att bedrivas omfattande krisledning på platser och i konstellationer som på förhand inte är designade för ändamålet utan behöver designas samtidigt som ledningsarbetet skall ha en effekt mot händelsen.

Det finns eventuellt behov av att skapa en enklare guide med checklistor kring hur en ‘ledningsplats’ skapas utifrån lokala omständigheter samt hur en sådan ‘plats’ kan skalas upp mot en mer omfattande ledningsfunktion för komplex samverkan. Denna sorts guide kanske redan finns.

Detta är endast en av många reflektioner som fältstudierna gav. Förhoppningsvis kommer en del andra observationer och reflektioner kommuniceras via olika ‘lessons learned’-aktiviteter som MSB, Länsstyrelsen i Västmanland och de aktuella räddningstjänstförbunden kommer att genomföra under hösten.

2 thoughts on “Skogsbranden i Västmanland ger insikter för framtiden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.