Digitaliseringens baksida i idrott: Oväntat motstånd från bokningsrobotar i Padel

Inom den extremt populära sporten padel har ett spännande med negativt digitalt fenomen uppstått. Då det är en mycket stor efterfrågan på banor har bokningsrobotar gjort entre och roffar åt sig tider. När tider släpps (ofta vid midnatt) på de olika bokningssiterna, lyckas bokningsrobotar mycket snabbt boka tider som sedan säljs i olika grupper på bland annat Facebook. Fenomenet är en sorts variant på robotiserad trading där existerande bokningspraktik med att ”sitta uppe vid datorn” för att säkra sin plats, ordentligt utmanas. 

I andra sammanhang som vid anmälan till Vasaloppet, Ironman Kalmar och Vätternrundan där platserna också snabbt tar slut har ett liknande fenomen funnits en tid. Dock utan robotar. Istället så bullar personer upp med flera datorer och internetuppkopplingar och sitter laddade till tänderna till klockslaget när anmälan öppnar. Ibland låter man familjemedlemmar vara med och skapa parallell anmälan, allt för att säkra en plats. Ofta försvinner de tusentals platserna på någon minut, ibland snabbare. Snabbt fylls sociala medier med glada individer som lyckats anmäla sig och med extremt frustrerade individer som är besvikna på systemet. När en aspirerande motionär missat att få en plats så återstår bara att invänta de annonser på ex Blocket där startplatser säljs, eller leta upp någon researrangör som säljer paketresor inkl startplats till loppet. Sedan är det bara att gå in på arrangörens webbsida och mot en avgift göra en omregistrering av startplatsen.

För att motverka en oönskad anmälningssituation som skapar negativ uppmärksamhet för arrangörerna så tillämpas olika typer av mekanismer för att göra en mer rättvis anmälnings/bokningsprocess. Ofta blir dessa mekanismer lite orättvisa då de många gånger baseras på att förtur ges till de som genomförde det aktuella loppet förra året. Här borde det finnas fantastiska möjligheter att skapa bättre former för hur anmälan/bokningar kan gå till. Det är dock spännande men också lite trist att till och med bokning av en padel-bana tycks ha blivit en sport som kräver extrem snabbhet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.