Den olympiska rörelsen (IOK) omfamnar och storsatsar på digitalisering och esport

Det är inte alltid som den olympiska rörelsen framstått som framåtriktad och nydanande. Men det är kanske en förlegad syn på en organisation som nu vågar ta nya kliv in i en digital era. Det nuvarande ledarskapet tycks våga tänka nytt.

Det är nog få av oss som studerar digitalisering inom sport som är förvånade över hur digitalisering och nya aktörer i dess kölvatten utmanar och tvingar befintliga aktörer att tänka om. Vi har tidigare i år sett hur den olympiska rörelse i ett av sina strategidokument skrivit fram en i sammanhanget mycket spännande rekommendation:

Nr 8: Encourage the development of virtual sports and further engage with video gaming communities

Rekommendationen uppmanar till att öppna upp och börja samarbeta med aktörer inom esport och spelindustrin. Japp, ni hörde rätt. Denna rekommendation lär ställa de mer konservativa krafterna inom Riksidrottsförbundet och dess specialförbund inför intressanta utmaningar framöver.

En nyhet under radarn
I fredags släpptes på bred front nyheten (Expressen, SVT) att den Internationella Olympiska Kommittén IOK tillsammans med spelutvecklare inom cykling, rodd, segling och motor sport startar upp en Olympisk virtuell serie. Men nyheten hamnade i nyhetsskugga och fick inget betydande genomslag i nyhetsflödet.

Men vad som är extra spännande med detta initiativ är dess fokus på både ”physical and non-physical virtual sports”. Just denna formulering är intressant då det inom idrottsrörelsen länge funnits en aversion mot aktiviteter som inte innebär tydliga fysiska prestationer. Kan IOK precis ha satt en helt ny riktning för hur idrotts-Sverige kommer att kunna utvecklas?

Dags att starta e-sport sektioner
Kanske är det dags för de mer progressiva idrottsföreningarna i Sverige att på allvar fundera igenom om det kan vara dags att starta upp esport-sektioner och på andra sätt omfamna den mycket starka förändringen som digitalisering innebär för organisering, utövning och konsumtion av idrott.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.