"Kriskommunikation måste ske i fler kanaler"

Docent Anna Olofsson på RCR-center, Mittuniversitetet presenterar erfarenheter från hanteringen av parasitutbrottet i Östersund. Det är uppenbart att kommuner, regionala och nationella aktörer har en del erfarenheter att hämta från händelsen med Cryposporidium. Vad som är förvånande är hur vissa nationella sektorsmyndigheter som förväntas ha djup expertis i ett sakområde delvis saknar kunskap kring hur verkligheten ser ut kring den enskildes och kommuners hantering av dricksvatten.

Från Länstidningen Östersund: Kommuner och myndigheter måste kommunicera i fler kanaler vid kriser. Det är en av slutsatserna av den forskning som gjorts i Östersund efter parasitutbrottet. “Även de mindre kriserna, de vardagsaktiga blir överraskande”, säger Anna Olofsson, sociolog. I går delade Anna Olofsson docent i sociologi med sig av en del av forskningsresultaten vid en populärvetenskaplig föreläsning på Mittuniversitetet. Det ligger i sakens natur konstaterar hon att en kris överraskar oss och att den framstår som otänkbar ända tills den är ett faktum. Precis så var det när massor av Östersundare blev sjuka på grund av de höga halterna cryptosporidium i dricksvattnet.
– Det är spännande vid ett tidigt möte uttrycktes cryptosporidium i dricksvattnet som en helt otänkbar situation, men jag tänker inte säga vem som sa det, säger Anna Olofsson. [Läs mer på Länstidningen Östersund]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.