“Löplopp är smittsäkra” – en nyhet med svårfunnen bakomliggande studie.

Många organisationer kämpar med att få till fungerande omständigheter för att kunna genomföra motionslopp trots de utmaningar som rådande pandemi innebär. Vasaloppet genomför en rad spännande förändringar för att kunna genomföra vinterns skidevenemang.

Vasaloppet, Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet och många andra är naturligtvis beroende av vetenskaplig kunskap för att kunna skapa arrangemang som svarar upp mot de behov som finns kring att minimera riskerna för smittspridning.

I veckan kom den i sammanhanget glädjande nyheten, nämligen en studie gjord av Japanska friidrottsförbundet, som visar att löptävlingar är smittsäkra. Nyheten förmedlades av Orienteringsmagasinet Skogssport , Runnersworld.se och SVT.se med flera.

Orienteringsmagasinet.se är den svenska ursprungskällan för denna i sammanhanget fantastiska nyhet. I Orienteringsmagasinets nyhet finns FHM med Anders Tegnell med och uttalar att resultaten inte är förvånande

Då jag är intresserad av ämnet och tänker mig att den Japanska studien eventuellt kommer peka på spännande teknikanvändning för att skapa smittsäkra evenemang så jag bestämde mig för att försöka att leta upp den.

I orienteringsmagasinets nyhetstext som publicerades den 13 november saknas källreferens. I kontakt med Orienteringsmagasinet.se fick jag en länk som de använt som grund i sin rapportering.

Blogg
Den aktuella länken pekade på en blogg med japanska löpnyheter.
(Update 210106: Sedan en tid tillbaks har bloggen lagt in en länk till dokumentet nedan. Så nu är källan lite enklare att finna. Dock saknas en mer omfattande dokumentation av själva studien)

Yahoo news
I bloggposten används en referens till en ursprungskälla på news.yahoo.co.jp .

I nyheten, aggregerad av Yahoo Japan, saknas referens till studien eller källan. Dock finns det en tydlig indikation att studien kommer från Japanska friidrottsförbudet.

Automatiska översättningar
På förbundets engelska sida går det inte att finna någon studie med detta viktiga och värdefulla innehåll. Men efter ett visst sökande på den japanska versionen av deras webb återfinns en sida som efter en automatisk översättning indikerar att kunna vara den ursprungliga källan. https://www.jaaf.or.jp/news/article/14479/

Sidan gav dock inte klarhet kring själva studien men pekade vidare på ett pdf-dokument. https://www.jaaf.or.jp/files/upload/202011/09_175620.pdf

Vid en automatisk översättning av detta dokument framkom att dokumentet är en presentation där de centrala siffrorna i rapporteringen återfinns. Dock saknas tillgång till en mer systematisk redogörelse för studien, dess metod och resultat. Lite synd då dess innehåll fått en sådan spridning.

Den lite grovt hanterade automatiska översättningen resulterade i följande.

Finns det mer information om den underliggande studien så tveka inte att höra av er till mig.

Efter att försökt hitta källan så står det klart att det finns goda skäl att önska mer från media och experter som uttalar sig om eller hänvisar till studier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.