En terminal där TETRA och Publika infrastrukturer möts


Av en slump så upptäckte jag idag att Motorola har en mobil TETRA terminal med Wlan. Lite knäppt att upptäcka detta då jag egentligen sökte runt kring senaste utvecklingen av Android applikationer. Men ibland skall tillfälligheter hjälpa till.
Redan i maj 2007 presenterade Motorola terminalen MTC100, en ruggad PDA med Tetra och wlan. Dessutom har den en kamera. Operativsystemet är Windows Mobile 5.0, något gammalt med tanke på senare versioner av Windows Mobile från Microsoft. När jag upptäckte att denna PDA-liknande terminal existerade så blev jag lite konfunderad. Varför fanns inte denna med bland de terminaler som visades på Räddningsverkets TETRA demo center i Revinge. För just MTC100 är ett expempel på det stora behova det finns av att kombinera icke-publik infrastruktur med publik infrastruktur.

Jag hoppas att MTC100 inte är en PDA med en “på klistrad” Tetra radio utan att det finns en seriös integration mella Tetra som infrastruktur & applikation ( talradio) och Windows Mobile där fokus snarare ligger på infrastrukturella möjligheter med applikations och data tjänster.

Finns det någon i Sverige som använt MTC100 och finns det någon som provar att utveckla tjänster för den, där dess unika egenskaper utnyttjas? Nästa steg är naturligtvis att krympa ner storleken på den så att terminalen får en Windows mobiltelefon design med kanske en kombination av radiomoduler som täcker både TETRA, WIFI och UMTS.

Kolla in terminalen på en webbsida från NokiaSiemens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.